Geen mens hetzelfde, geen clown hetzelfde.Ruut van Hoort, docent Clownschool Buus

Of zoals Jacques Lecoq het zegt: “De clown bestaat niet buiten de acteur die hem speelt”

Visie op de clown

Ieders levenservaring met daaraan toegevoegd de specifieke clownsgereedschappen kunnen een unieke clown tot stand laten komen. Het clownspel is een theatrale vorm waarin algemene kenmerken van een individu op een clowneske wijze uitgespeeld worden.

Algemene opbouw van de lessen

  • fysieke opwarming
  • training gericht op het eigen maken van clown technieken
  • het bekijken en bespreken van de gemaakte thuiswerkopdracht (traject 2)
  • zoektocht naar uniciteit via specifieke clown gerelateerde opdrachten en de koppeling naar de clown
  • afronding en opgeven nieuw thuiswerkopdracht (traject)

Over de lessen

Ruut gaat er van uit dat diegene die de clown wil spelen zichzelf accepteert als een uniek solistisch individu, ook al speelt hij samen met iemand anders of in een groep. De clown die hij speelt, mag zich niet afhankelijk opstellen van anderen, hij moet met zichzelf uit de voeten kunnen. Het samenwerken met een ander kan weer leiden tot een mooi resultaat.

Een belangrijk punt in de lessen van Ruut is het kweken van een goede grondhouding. Dit betekent dat je werkt aan een goede ademhaling, aan stevig op je benen staan en aan een open houding. Probeer in je spel dicht bij jezelf te blijven en van daaruit zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Veel opdrachten heeft hij ontwikkeld naar aanleiding van trainingen naar de ideeën van de Poolse Theatermaker Jerzy Grotowski en de Duitse Clown Frans Josef Bogner. Uit eigen ervaring heeft hij gemerkt hoe belangrijk het nietsdoen is of wel de acceptatie van het nulpunt. De clown staat niet ten dienste van het publiek , het is eerder andersom.

Verkorte cv.

Vanaf zijn achttiende is hij zich gaan interesseren in de clown. Naast het volgen van de Hogeschool voor de Kunsten heeft hij de clowncursussen in binnen en buitenland gevolgd bij o.a. Pierre Byland, Frans Joseph Bogner, Nader Farman. Les heeft hij gegeven aan de Nederlandse Clownschool, de Haagse en Amsterdamse Theaterschool, De Efteling en de Hogere Circusschool Codarts. Als Clini Clown is hij sinds 2000 werkzaam bij de Stichting Clini Clowns Nederland.

Bezoek verder www.ruutvanhooft.nl voor meer info.