Basisweekend Clowning

Door Ruut van Hooft

Datum 11 + 12 november
Locatie Lijm & Cultuur, Rotterdamseweg 272, Delft
Kosten €165,-
Aantal 12, minimaal 6 personen
Kledingcode loszittende, donkere kleding

Dit basisweekend is bedoeld voor iedereen, die wil kennismaken met clownspel. Inzicht wordt gegeven in wat je zoal nodig hebt om een goede en boeiende clown neer te zetten.

Clown

De workshop inhoudelijk:

  1. Het ontdekken van de algemene karaktereigenschappen van de clown. Zoals de naïviteit, kwetsbaarheid, nieuwsgierigheid, de dwaasheid, de gekte, de anarchistische kant van de clown. Maar ook jouw persoonlijke eigen-aardig-heden die jouw clownpersonage vormen.
  2. Het van top tot teen onderbouwen van de clown door fysieke training. Het spelen van de clown verlangt fysieke ondersteuning en het lichaam biedt dan ook veel spel materiaal. Het ontdekken van het nut van de eenvoud, het hanteren en omzetten van blokkades en drempels tot boeiend clownspel.
  3. Het inzien van de waarde van de ruimte, het ritme, de timing en de dynamiek.
  4. Het vergroten, het herhalen, de interactie, het samenspel, de focus.

Het weekend richt zich voor een belangrijk deel op wat je zelf in huis hebt: hoe sta je voor het publiek, heb je contact met het materiele en immateriële stof die je zelf inbrengt en hoe deel je dat met het publiek. Geholpen door eerdere oefeningen in vergroting, herhaling, timing, vlakgebruik enzovoort wordt alles omgezet tot boeiend clownspel.